Pyszne, lekkie naleśniki na majonezie: o wiele smaczniejsze niż te na mleku. Uwielbiam je

Naleśniki tak uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Robimy je często, modyfikujemy przepisy, szukamy ciasta idealnego.

Czy przyszło Ci kiedyś do głowy dodać do ciasta majonez? Pewnie nie, a to wielka szkoda! Ten przepis na ciasto naleśnikowe na majonezie to prawdziwy rarytas. Naleśniki wychodzą aksamitne, jędrne i znikają z talerza szybciej niż zwykle! Swoje walory smakowe zachowają nawet po przechowywaniu w lodówce.

Składniki na ciasto naleśnikowe na majonezie:

  • 2 łyżki ulubionego majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 9 łyżek mąki
  • pół litra letniej, przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli

W wysokim wygodnym do mieszania składników naczyniu umieść majonez, cukier zwykły i waniliowy, jajko i sól. Wymieszaj ciasto mikserem. Następnie dodaj pozostałe składniki. Na końcu dodaj olej. Wymieszaj wszystko tak, aby nie było żadnych widocznych grudek. Ciasto odstaw na około 20 minut, aby odpoczęło.

Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę oleju. Nadmiar odlej, wystarczy aby powłoka patelni była nim pokryta. Niewielkie ilości ciasta rozprowadzaj ruchami kolistymi, smaż z obu stron. Naleśniki podawaj same lub z ulubionymi dodatkami.

Świetnie komponują się z dżemem, czekoladą lub owocami. Możesz przygotować je również z nadzieniem wytrwanym, wtedy nie dodawaj do ciasta cukru.