Zdradzam sekretny, sprawdzony przepis. Ciasto „Napoleon” – pyszne ciasto prosto z patelni.

Napoleon pyszne i proste ciasto prosto z patelni. 

Jak świat długi i szeroki tyle jest przepisów na Napoleona. Dzisiejszy przepis na ciasto prosto z patelni przekazywane jest w rodzinie mego przyjaciela z pokolenia na pokolenie. Jego mama zdradziła mi sekret by za każdym razem się udawał.

Potrzebować będziemy:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • litr mleka
  • 100 gram orzechów włoskich

Do zrobienia ciasta potrzebujemy: 3 jajka ubijamy z szklanką cukru, dodajemy masło (najlepiej trochę je pokroić by się łatwiej zagniatało), szczyptę soli, łyżeczkę sody oraz 2,5 szklanki mąki.

Zagniatamy ciasto z wszystkich składników i odstawiamy na 15-20 min., aby odpoczęło. W między czasie możemy przygotować sobie krem, gdyż musi się wystudzić. Ucieramy 3 jajka z szklanką cukru, dodajemy resztę mąki oraz zimne mleko.

Wszystko należy dobrze wymieszać. Później całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Nie chcemy przecież grudek oraz by krem się nam przypalił. Gdy zgęstnieje ściągamy z palnika i odkładamy na bok by ostygł.

Nasze ciasto wałkujemy na kształt kiełbasy i kroimy na około 14 w miarę równych kawałków. Każdy kawałek należy rozwałkować na wielkość średnicy patelni (u mnie ok. 21 cm) Każdy placek smażymy na rozgrzanej, suchej patelni na średnim ogniu. Placki pieką się ekspresowo i trzeba bardzo uważać by ich nie przypalić.

Gdy wszystko zostanie upieczone i chcąc mieć równe ciasto należy wziąć talerz i wzdłuż jego brzegów obciąć krawędzie. Obcięte brzegi rozdrabniamy i mieszamy z orzechami. Każdą warstwę smarujemy kremem i obsypujemy z wszystkich stron.

Nasz Napoleon jest gotowy. SMACZNEGO!