Mój hit na każdym przyjęciu – Marynowane ogórki z musztardą. Wszyscy są zachwyceni jej smakiem.

Szukasz prostego przepisu na ogórki kiszone z dodatkiem musztardy? Są one świetnym urozmaiceniem do codziennego śniadania czy też rodzinnego obiadu. Nie musisz posiadać wieloletniego doświadczenia w kuchni, aby potrafić wykonać ten przepis.

Będziesz potrzebować:

  • 4 kg ogórków
  • 200 ml octu
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 200 g cukru
  • 2 główki czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy w proszku
  • 1 łyżeczkę czarnego pieprzu

Jak je przygotować?

Na samym początku ogórki należy dokładnie umyć i zostawić w zimnej wodzie na około dwie godziny. Następnie trzeba je pokroić.

Kolejnym krokiem jest zmieszanie ze sobą cukru, octu, soli, musztardy, oleju roślinnego i pieprzu. Czosnek należy dokładnie obrać, przecisnąć przez prasę (ewentualnie zetrzeć) i dodać do wyżej wspomnianych składników.

Teraz pora na koperek – musi być on drobno posiekany, a następnie dodany do mieszanki. Wcześniej pokrojone ogórki dodaje się do reszty zmieszanych ze sobą składników i pozostawia na około 3 godziny. Zaleca się zamieszać je co pół godziny, tak aby całe ogórki były zamarynowane.

Po odczekaniu należy wypełnić słoiki ogórkami, zalać je marynatą pod same wieko i na koniec gotować około 15 minut (koniecznie przy zamkniętych słoikach!). Po ugotowaniu najlepiej przechowywać słoiki w ciemnym i suchym miejscu, takim jak piwnica.

Chwila roboty i można cieszyć się pysznymi ogórkami kiszonymi w nowej odsłonie, smacznego!