Na samym początku ogórki należy dokładnie umyć i zostawić w zimnej wodzie na około dwie godziny. Następnie trzeba je pokroić.
Kolejnym krokiem jest zmieszanie ze sobą cukru, octu, soli, musztardy, oleju roślinnego i pieprzu. Czosnek należy dokładnie obrać, przecisnąć przez prasę (ewentualnie zetrzeć) i dodać do wyżej wspomnianych składników.
Teraz pora na koperek – musi być on drobno posiekany, a następnie dodany do mieszanki. Wcześniej pokrojone ogórki dodaje się do reszty zmieszanych ze sobą składników i pozostawia na około 3 godziny. Zaleca się zamieszać je co pół godziny, tak aby całe ogórki były zamarynowane.
Po odczekaniu należy wypełnić słoiki ogórkami, zalać je marynatą pod same wieko i na koniec gotować około 15 minut (koniecznie przy zamkniętych słoikach!). Po ugotowaniu najlepiej przechowywać słoiki w ciemnym i suchym miejscu, takim jak piwnica.