Znikają ze stołu w kilka chwil. Lekko pikantna przekąska z pieczarek do obiadku – szybko i pysznie.

Szybka i pyszna przekąska z naszych rodzimych pieczarek.

Niezapowiedzianie przychodzą goście, albo masz ochotę na szybką, łatwą ale co najważniejsze pyszną przekąskę?

Jeśli tylko w swoim domu masz odrobinę pieczarek i kilka podstawowych składników, czytaj dalej, a na pewno się nie zawiedziesz. Gwarantuje, że ten przepis spodoba się nie tylko Tobie, ale też Twoim znajomym i zagości na długo w Twojej kuchni.

Składniki:

  • 500g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 papryczka chili
  • Sól + pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na samym początku umyj dokładnie pieczarki, a następnie połóż je na papierowym ręczniku aby ociekły z wody. (Pieczarek nie musimy obierać). Natkę pietruszki oraz papryczkę chilli również umyj, delikatnie osusz a następnie drobno posiekaj.

Wlej olej na patelnię i zacznij go rozgrzewać. W tym czasie obrany czosnek przeciśnij przez praskę, a gdy olej się rozgrzeje dodaj czosnek wraz z posiekaną wcześniej papryczką na patelnię. Na patelnię dołóż osuszone pieczarki, wlej ocet balsamiczny oraz sos sojowy. Wsyp cukier, dopraw tymiankiem oraz solą i pieprzem.

Pieczarki duś około 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Podawaj z posiekaną natką pietruszki. Czy tak jak ja lubisz takie szybki dania z patelni? W moim przypadku to numer jeden przyjęć ze znajomymi, ale równie dobrze sprawdza się spakowane do pudełka do pracy!

Jeśli przygotowałeś ten przepis to koniecznie pochwal się efektami!