Frytki z restauracji się chowają. Pyszne pieczone ziemniaczki z tego przepisu zawsze wychodzą obłędnie.

Ziemniaki w sosie sojowym

Nowy, genialny przepis na przyrządzenie ziemniaków, który zachwyci każdego! Te niezwykłe danie jest nie tylko smaczne, ale również banalnie proste oraz zaskakująco tanie.

Idealnie sprawdzi się dla każdego! Ziemniaki z piekarnika w marynacie zachwycą każdego, a sam sposób przygotowania z łatwością zapamiętacie!

Składniki

Do przygotowania tego dania, będziesz potrzebować:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 g sosu sojowego
  • 40 g oleju słonecznikowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek ziół
  • sól i pieprz do smaku

Aby przyrządzić sos, przygotuj:

  • 100g śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz i przekrój na ćwiartki. Następnie ugotuj je na półtwardo, w niesolonej wodzie. Zajmie to od 5 do 7 minut.

W tym czasie zajmij się przyrządzeniem sosu.

Przez praskę przepuść czosnek i wymieszaj go z sosem sojowym wraz z olejem słonecznikowym. Następnie według własnych preferencji dodaj sól i pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki.

Odsączone i przestudzone delikatnie ziemniaki zalej wcześniej przygotowanym sosem, rozprowadzając go równomiernie po całości. Przykryj naczynie, w którym znajdują się warzywa i lekko potrząsaj do połączenia całości.

Blaszkę do pieczenia wysmaruj olejem i w niewielkiej odległości ułóż na niej ziemniaki. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut do 200 stopni C. Po upływie wyznaczonego czasu można delektować się ich cudownym smakiem. Doskonale skomponują się z sosem śmietanowym. Aby go zrobić, połącz majonez ze śmietaną i dodaj przyprawy.

Na koniec posyp ziemniaki drobno pokrojonymi ziołami. Smacznego!