Ta kulinarna przygoda z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. To nowe danie wzbogaci Twój obiadowy jadłospis. Przepis.

Istnieją zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy placków ziemniaczanych. Jest to alternatywa dla tradycyjnych placków, które smaży się na oleju.

Te nowoczesne placki można jeść na śniadanie, obiad lub kolację. Mogą je jeść nawet dzieci, które nie przepadają za chrupiącymi naleśnikami. Można je podawać jako przystawkę lub danie główne.

Z jednego naleśnika można zrobić wspaniały posiłek. Te naleśniki są łatwe do zrobienia, więc można je przygotować szybko i łatwo. Można je przygotować już teraz, a będą gotowe dla Ciebie każdego dnia.

Składniki:

  • 150 g sera mozzarella
  • 90 g mąki pszennej
  • 1 duży ziemniak
  • 55ml mleka
  • 10g masła
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz i inne przyprawy zależą od Ciebie.

Sposób przygotowania:

Ugotuj ziemniaki. Podczas gdy ziemniaki się gotują, przygotuj ciasto. Masło podgrzać na małym ogniu. Dodaj mąkę do miski. Następnie wlać mleko i roztopione masło. Doprawić potrawę solą.

Przez pięć minut wyrabiaj ciasto rękami. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw na co najmniej godzinę, aby odpoczęło.

Użyj tłuczka do ziemniaków, aby wymieszać majonez. Po upływie godziny wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je.

Na rozwałkowanym cieście ułóż połowę startego sera.

Rozsmarować na nim masę serową. Złożyć brzegi ciasta na środku i połączyć je.

Nadzienie można zmodyfikować, dodając suszone pomidory i ulubione zioła. Ciasto można wypełnić dowolnymi składnikami, a i tak będzie smakowało wyśmienicie.

Włóż placek do oleju i usmaż na dużej patelni. Odwróć go i smaż do uzyskania złotobrązowego koloru.

Placek ziemniaczany możesz podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!