Placki ziemniaczane na patelni – Szybki przepis na pyszne danie.

Co jest lepsze niż szybki i smaczny obiad?

Placki ziemniaczane z pewnością Cię usatysfakcjonują! Są pyszne i sycące, więc możesz je zrobić z innymi składnikami lub po prostu zjeść takie, jakie są.

Oto rzeczy, których będziesz potrzebować

  • Mąka pszenna – 550g
  • Ziemniaki gotowane – 500g
  • 400ml kefiru, lub jogurtu naturalnego
  • mleko – 50ml
  • cebula – 1 duży kawałek
  • Soda oczyszczona – Pół łyżeczki
  • Sól – pół łyżeczki
  • Olej roślinny – 2 łyżki stołowe
  • Masło do posmarowania naleśników

Jak przygotować:

W misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj do miski sodę oczyszczoną i sodę oczyszczoną i wymieszaj. Ciepły kefir wmieszać do mąki, a następnie zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Połóż ciasto na ręczniku i pozwól mu odpocząć przez 20-30 minut.

Drobno posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na oliwie z oliwek na złoty kolor. Ugotuj ziemniaki i rozgnieć je, aż będą gorące. Wymieszaj ziemniaki z gorącym mlekiem i podsmażoną cebulą. Rozwałkuj ciasto na kulki i uformuj je w placki o grubości 8-10 mm.

Umieść placek na patelni. Przykryj pokrywką i usmaż z jednej strony. Odwróć naleśnik i usmaż z drugiej strony. Każdy naleśnik powinien być smażony w ten sposób przez około 2 do 3 minut. Posmarować masłem gorące naleśniki

Smacznego!