Idealna na świąteczny stół. Oryginalna sałatka „Pola Elizejskie” na stole prezentuje się efektownie, przepysznie smakuje.

Kolorowa sałatka „Pola Elizejskie”

Ta kolorowa sałatka jest dość oryginalna i wygląda naprawdę pięknie na świątecznym stole. Co jest w niej nietypowego? W większości sałatkach wszystkie składniki miesza się razem, ale tutaj układa się je warstwami. Na pewno przypadnie do gustu nie jednej osobie.

Składniki

  • wędzona szynka lub kiełbasa (200 g)
  • twardy ser (200 g)
  • jajka (3 sztuki)
  • ogórek (1 sztuka)
  • pomidor (1 sztuka)
  • sól i pierz
  • zioła do smaku
  • majonez

Przygotowanie

Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupek i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie pokrój ogórki i pomidory w paski. Po pokrojeniu pomidorów możesz odlać z nich nadmiar soku. Szynkę lub kiełbasę również pokrój w paski.

Czas na układanie sałatki. Zanim zaczniesz to robić to odstaw część składników, które będą układane paskami na samym wierzchu. Możesz sam zdecydować o kolejności poszczególnych warstw. Oto jeden z przykładów:

  • 1 warstwa to tarty ser zmieszany z majonezem.
  • 2 warstwa to kiełbasa lub szynka z majonezem
  • 3 warstwa to jajka z majonezem
  • 4 warstwa to pomidory i majonez
  • 5 warstwa to ogórki z majonezem

Wierzch naszej sałatki układamy w postaci kolorowych pasków z sera, kiełbasy lub szynki, ogórka i pomidora. Pomiędzy paski możemy nałożyć majonez wyciśnięty przez szprycę cukierniczą, a wzdłuż krawędzi układamy zioła.

Sałatka jest gotowa do podania. Życzymy smacznego!