Twoje wypieki nabiorą niesamowitego wyglądu. Polewa na ciasto „Czekoladowe Lustro” – super smak.

Zwieńczeniem każdego niemal ciasta jest piękna polewa czekoladowa, która niestety nie zawsze nam wychodzi tak, jakbyśmy chcieli. 

Nasza  propozycja zachwyci każdego, a jej niecodzienny smak będzie jeszcze bardziej podkreślać domowy wypiek.

Do jej wykonania potrzebujemy:

  • 170 g cukry
  • 160 g miodu
  • 170 g mlecznej czekolady
  • 100 ml wody
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego

Do 40 ml ciepłej wody wsypujemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. Pozostałą wodę wlewamy do garnka, dodajemy cukier, miód mieszamy, ustawiamy na ogniu. Po około 2 minutach od chwili gotowania, zdejmujemy z palnika.

Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i mleko skondensowane. Całość łączymy mieszając łyżką. Pokruszoną czekoladę wsypujemy do garnka i doprowadzamy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Polewę przelewamy przez sitko i możemy przystąpić do dekoracji ciasta.

W tym celu umieszczamy go na kratce, pod którą podkładamy szerszą miseczkę bądź tackę. Okrężnymi ruchami wlewamy polewę na ciasto, zaczynając od środka.

Polewa pięknie będzie rozkładać się równo po cieście i jego bokach, a jej nadmiar spłynie do naczynia. Tak przygotowana polewa będzie lśniąca i jednolita. Po jej nałożeniu ciasto można jeszcze udekorować gotowymi ozdobami.

Odłożyć w zimne miejsce i po całkowitym stężeniu polewy cieszyć się efektownym wyglądem wypieku i niesamowitym smakiem i aromatem polewy.