Przepis na odporność od mojej babci – stosuje codziennie i zapomniałam co to choroba. Oto przepis

Nie od dzisiaj wiadomo, że najlepsze przepisy o zachowaniu zdrowia i odporności są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Wszystkie domowe przepisy naszych babć sprawdzają się w tej kwestii najlepiej. I tak jest i w tym przypadku.

Mowa oczywiście o cudownym specyfiku składającym się z chrzanu i miodu. Oba te składniki są łatwo dostępne już od bardzo wielu lat.

Z tego właśnie powodu już nasi przodkowie mogli właśnie wyrabiać to cudowne lekarstwo. Z biegiem czasu zaczęto dodawać do niego nawet cytrynę i kawałek imbiru, co skutkowało wzrostem działania antybiotykowego.

Przepis na ten cudowny lek na odporność jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest on bardzo prosty i szybki w wytworzeniu a dodatkowo oprócz zachowania odporności działa również na inne problemy zdrowotne.

Taka mieszanka z chrzanu i miodu potrafi zdziałać cuda.

Oto kilka przykładów tego, jak ten specyfik wpływa na nasz organizm:

– działa oczyszczająco na krew

– profilaktyka raka

– zwiększa ciśnienie krwi

– efekty antybiotykowe

– bardzo mocno wspiera odporność organizmu

– ochrania komórki przed wolnymi rodnikami

– antyseptyk – działa przeciwzapalnie

– zapobiega chorobom sercowo- naczyniowym

– utrzymuje mocne i czyste naczynia krwionośne

– obniża wysoki poziom cholesterolu we krwi

– działa moczopędnie – służy usuwaniu nadmiaru wody z organizmu

– oczyszcza układ oddechowy ze śluzu

Jak widać ten cudowny specyfik z chrzanu i miodu ma bardzo wiele zalet, a to przecież nie wszystkie pozytywne efekty jego stosowania. Jest ich o wiele więcej.

Na chore oskrzela, grypę i zapalenie płuc.

Przede wszystkim należy wyczyścić korzeń chrzanu i zetrzeć na grubej tarce. Tak przygotowany wkładamy do szklanego słoika i wlewamy około 150g miodu. Słoik zamykamy pokrywką i trzymamy w ciepłym miejscu. Następnego dnia powinniśmy odcedzić sok do ciemnej butelki.

Taki specyfik możemy przetrzymywać w lodówce przez około 6 dni. Powinno się wypijać 1 łyżeczkę 3 razy dziennie aby zapobiec kaszlowi lub przeziębieniu.

Mieszanina ta ma ostry smak, dlatego też nie nadaje się do tego aby spożywały ją dzieci. Dorośli cierpiący na wrzody żołądka oraz z problemami dwunastnicy także nie powinni go przyjmować.

Ból gardła.

Przeciwzapalne działanie miodu razem z połączeniem z chrzanem sprawi, że od razu poczujemy jego pozytywne działanie. Aby tak się stało powinno się wymieszać starty chrzan razem z 2 łyżkami miodu. Jeśli odczuwamy ból gardła powinno się spożywać ten specyfik po 1 łyżeczce 3 razy dziennie.

Szybki powrót do zdrowia i zabezpieczenie przed wirusami. 

Składniki:

  • 250g chrzanu
  • sok z 1 cytryny
  • 3cm imbiru
  • 200g wysokiej jakości miodu

Imbir i chrzan obieramy i na drobnej tarce powinniśmy go zetrzeć. Zalewamy to szklanką przegotowanej, ale nie gorącej wody. Całość bardzo dokładnie mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Pod koniec należy odcedzić i ostrożnie wycisnąć przez sterylną czystą  ściereczkę, a następnie wymieszać cały miód z minimalną ilością soku z cytryny.