Oto przepis na miękkie tureckie bułeczki z patelni – Moja rodzina uwielbia. Nikt nie robi lepszych.

Miękki i puszyste bułeczki z patelni podbiją serce dzieci i dorosłych!

Wypróbuj koniecznie te turecki bułeczki. Ten przysmak przypadnie z pewnością do gustu Twojej rodzinie. Takie bułeczki nie trzeba piec w piekarniku, potrzebna będzie patelnia. Dodatek drożdży sprawia, że bułki są bardzo miękki i puszyste, smakują wyśmienicie.

Przepis na ciasto:

  • Mąka pszenna 500 g
  • Mleko 240 ml
  • Olej słonecznikowy 200 ml
  • Drożdże 50 g
  • Sól 1 łyżeczka
  • Koperek do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże należy rozgnieść i połączyć z olejem słonecznikowym, następnie wlej mleko dodaj sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W naszym kroku do miski wsypujemy małymi porcjami mąki, całość należy zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta.

Odstawiamy do wyrośnięcia, do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 okrągłych części. Na patelnię wlewamy olej i czekamy aż się rozgrzeje. Po paru minutach układamy na patelni kulki ciasta i odstawiamy je na kilkadziesiąt minut.