Jak w 20 min zrobić przepyszne rogaliki. Bez dodatku jaj i mleka. Zaskoczę Cię tym przepisem

Niezwykle szybki oraz prosty przepis na rogaliki. Nie potrzebujesz do niego ani jajek ani mleka.

Jako nadzienie możesz użyć ulubionego dżemu lub kremu czekoladowego. Lub zrobić połowę takich połowę innych. W tym przypadku ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia 🙂

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • pół szklanki oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • słoik ulubionego dżemu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W szklance ciepłej wody rozpuść drożdże. Następnie dodaj do nich cukier i szczyptę soli. Mąkę przesiej przez sitko do osobnej miski. Stopniowo dodawaj do niej rozpuszczone drożdże oraz olej słonecznikowy. Ciasto zagnieć rękoma. Zagniecione ciasto odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie masę podziel na trzy równe części. Każdy kawałek rozwałkuj na kształt koła na grubość około 5 mm. Podziel każdy z nich na 8 równych trójkątów.

Przy najszerszej podstawie trójkąta umieść jedną łyżeczkę wybranego dżemu. Następnie zwiń ciasto w rulon. Przygotuj blaszkę do pieczenia – posmaruj ją tłuszczem (masłem) lub rozłóż na niej papier do pieczenia.

Rogaliki rozmieść na blaszce w równych odstępach. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do czasu aż osiągną złotobrązowy kolor).

Rogaliki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Gotowe. SMACZNEGO!