Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem. Niezwykle smaczne. Roladka cukiniowa z kurczakiem.
Zrób przepyszną roladkę cukiniową z kurczakiem i oczaruj swoich gości!
To danie pokocha każdy bez wyjątku, nawet największy smakosz! Cukinia to niesamowicie zdrowe warzywo, które znajduje zastosowanie w wielu potrawach. Ta rolada jest najpyszniejszym daniem z cukinii, gwarantuję! Połączenie pysznego warzywa o niepowtarzalnym smaku z dużą ilością mielonego mięsa z kurczaka.
Jeśli wciąż zastanawiasz się jak wykorzystać cukinię, koniecznie sprawdź ten łatwy i efektowny przepis! Roladka cukiniowa z kurczakiem świetnie sprawdzi się jako elegancka przystawka, świąteczna potrawa lub danie na obiad ze znajomymi. Jest uniwersalna, łatwa w przygotowaniu, a jej smak przypadnie do gustu każdemu degustatorowi!
Składniki:
- 2 cukinie
- Zioła do smaku
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 małe jajka
- 300g mielonego mięsa z kurczaka
- 1 cebula
- 100g twardego sera
- Sól oraz czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dokładnie odsączyć nadmiar płynu. W dużej misce wymieszać jajka z solą i pieprzem, dodać cukinię oraz posiekane zioła. Następnie należy dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Papier do pieczenia położyć na blaszce i rozłożyć na nim równomiernie ciasto cukiniowe.
Piec przez około 15-20 minut.
Pora naszykować nadzienie naszej roladki. W tym celu należy obrać i posiekać cebulę, a następnie zeszklić na niewielkiej ilości oleju słonecznikowego. Do cebuli dodać i podsmażyć mięso mielone. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem i dodać starty ser. Wszystko porządnie wymieszać.
Upieczone ciasto położyć na ręczniku razem z papierem do pieczenia. Rozłożyć na nim nadzienie, zostawiając wolną przestrzeń na krawędziach. Tak przygotowane ciasto farszem zwinąć w roladkę i owinąć papierem do pieczenia. Włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut w celu roztopienia sera.
Roladkę z powodzeniem można podawać na ciepło, jak i na zimno. Polecam wypróbować tę potrawę także z nadzieniem grzybowym.