Jedz bezkarnie o każdej porze dnia. Pyszna roladka marchewkowa. Jem i nie boję się że przytyję.

Rolada marchewkowa to świetny pomysł na świąteczne danie – w szczególności, jeśli mowa jest o pysznych, a zarazem pięknie prezentujących się przystawkach.

Do jej przygotowania nie używa się mąki, ani innych wysokokalorycznych dodatków, w związku z czym po przepis mogę sięgnąć nawet osoby dbające o utrzymanie prawidłowej wagi!

Co więcej, ciasto jest uniwersalne, ponieważ można dodać do niego dowolne nadzienie – może być zatem stworzone zarówno na słono, jak i słodko. Czyni to z nie tylko efektowną, ale także delikatną w smaku formę przekąski, która z pewnością zachwyci każdego gościa!

Składniki do przygotowania ciasta:

  • 750g marchwi;
  • 5 jajek;
  • 1,5 łyżki stołowej masła;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • Sól i inne przyprawy – według uznania.
  • 1 łyżka cukru (jeśli ciasto ma być słodkie)

Składniki do przygotowania nadzienia – na słono:

  • 200g twarogu;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 pęczek koperku lub innych ziół – według uznania;
  • Sól (do smaku).

Składniki do przygotowania nadzienia na słodko:

  • 200g twarogu;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 łyżki rodzynek;
  • Szczypta wanilii (do smaku).

Sposób przygotowania:

Marchewki obrać, a następnie zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię i na maśle usmażyć marchew – przez ok 5 minut, aż do momentu, gdy będzie miękka. Całość schłodzić.