Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach. Oto przepis na oryginalną pyszną przekąskę.

Ta niezwykła rolada z ryby wzbudziła duże zainteresowanie moich gości. Bardzo im też posmakowała.

To wspaniały pomysł na zimną przekąskę na przyjęcie czy przyjacielskie spotkanie, zwłaszcza dla osób przepadających za rybami.

Składniki:

  • średnia puszka dowolnej ryby
  • jajka na twardo – 3 sztuki
  • twardy żółty ser – 100 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • koperek lub natka pietruszki – według uznania
  • majonez – według uznania
  • placki do tortilli – 3 sztuki

Przygotowanie:

Zmiażdż ząbki czosnku przy pomocy praski. Koperek/natkę dokładnie umyj i drobno posiekaj. Wymieszaj je w misce z majonezem i zmiażdżonym czosnkiem.

Obierz jajka i zetrzyj na grubej tarce (można je też rozgnieść przy pomocy widelca). Odcedź płyn z ryby z puszki i rozdrobnij ją widelcem. Zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach.

Placek na tortillę posmaruj jedną trzecią sosu majonezowo-ziołowego.

Rozłóż równomiernie kawałeczki ryby. Przykryj je drugim plackiem.

Rozsmaruj drugą część sosu i równomiernie posyp tartymi jajkami. Połóż na nie trzeci placek, również posmaruj go sosem i posyp warstwą tartego sera.

Ostrożnie zwiń całość jak najciaśniej. Włóż rulon do lodówki na co najmniej 3-4 h.

Przed podaniem pokrój go na plasterki o grubości ok. 1,5-2 cm. Smacznego!