Mój popisowy przepis. Smażone roladki pekińskie w cieście – goście zjadają je w kilka chwil.

Rozbijamy w misce jajka, dodajemy do nich sól i pieprz, następnie ponownie mieszamy. Do jajek dodajemy ostrożnie mąkę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Każdy liść kapusty moczymy w cieście i obsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Usmażone liście układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Nadszedł czas na przygotowanie farszu. Szynkę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, pomidory i szczypiorek drobniutko siekamy.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy sól i pieprz do smaku, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy farsz. Na każdym z usmażonych wcześniej liści kapusty układamy porcję przygotowanego farszu.

Najlepiej ułożyć go na krawędzi, by łatwiej było zwinąć roladkę. Zwijamy roladki i możemy delektować się ich smakiem.

Czytaj dalej