Pyszne roladki schabowe: schab, por, pieczarki, ser i to pyszne danie raz dwa ląduje na stole

Schab pokrój w plasterki, każdy o grubości około 1,5cm. Rozbij je tłuczkiem do mięsa, a następnie przypraw solą i pieprzem do smaku.  Olej rozgrzej na patelni. Dodaj masło i wrzuć posiekany na drobno czosnek. Kiedy czosnek będzie już zeszklony, dodaj pokrojoną w plasterki białą część pora.

Całość smaż około 10 minut a następnie pozostaw do ostygnięcia. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ser dodaj do usmażonego pora. Na rozbitym schabie rozłóż farsz i zawijaj mięso w rulony. Każdy z rulonów złącz za pomocą wykałaczki.  Smaż do złotego koloru.

Do roladek świetnie sprawdzi się ten pyszny sos

W garnku roztop łyżkę masła i podsmaż wraz z pokrojonymi pieczarkami. Dolej nieco wody i wrzuć kostkę serka. Całość trzymaj pod przykryciem na ogniu około 10 minut. Ciepłe składniki dokładnie zblenduj, aż powstanie kremowy sos.  Usmażone roladki włóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Piecz przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Rozkoszuj się tym aromatycznym daniem. Smacznego!

Czytaj dalej