Schab pokrój w plasterki, każdy o grubości około 1,5cm. Rozbij je tłuczkiem do mięsa, a następnie przypraw solą i pieprzem do smaku. Olej rozgrzej na patelni. Dodaj masło i wrzuć posiekany na drobno czosnek. Kiedy czosnek będzie już zeszklony, dodaj pokrojoną w plasterki białą część pora.
Całość smaż około 10 minut a następnie pozostaw do ostygnięcia. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ser dodaj do usmażonego pora. Na rozbitym schabie rozłóż farsz i zawijaj mięso w rulony. Każdy z rulonów złącz za pomocą wykałaczki. Smaż do złotego koloru.
W garnku roztop łyżkę masła i podsmaż wraz z pokrojonymi pieczarkami. Dolej nieco wody i wrzuć kostkę serka. Całość trzymaj pod przykryciem na ogniu około 10 minut. Ciepłe składniki dokładnie zblenduj, aż powstanie kremowy sos. Usmażone roladki włóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. Piecz przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.