Rumuńskie gołąbki – oto jak sprawić, by znane danie stało się jeszcze bardziej doskonałe <3

Usmażone warzywa wymieszaj z ryżem i dodaj mięso mielone. Przypraw wszystko pieprzem i solą. Liście kapusty napełnij farszem z mięsa, warzyw oraz ryżu, a następnie zawiń jak tradycyjne gołąbki. Blachę do pieczenia natłuść lekko masłem i ułóż na niej przygotowane gołąbki, podlej wszystko 0,5 szklanki wody.

Możesz również użyć naczynia żaroodpornego. Całość przykryj folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. W czasie pieczenia przygotuj sos do gołąbków. Zetrzyj ser, pokrój drobno pomidory, posiekaj pietruszkę, czosnek przeciśnij przez praskę i dokładnie wymieszaj całość. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i znów wszystko razem połącz.

Gołąbki polej jednolicie sosem i wstaw je ponownie do piekarnika na około 15 minut. Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze smaczniejsze, zwróć uwagę również na jakość liści kapusty. Jej grube części należy odciąć, a wtedy gołąbki będą bardziej miękkie. Smacznego!

Czytaj dalej