Drudzy katują się różnego rodzaju dietami i po jakimś czasie znów wracają do swojej wagi, zataczając niekończące się kółko. Inni swoją tajemnicę skrywają w marchewce. Marchewka to popularne warzywo dodawane do wielu potraw.
Ale czy wszyscy zdajemy sobie sprawę jak korzystnie wpływa na nasze zdrowie? Jej indeks glikemiczny 35 jednostek w świeżej, 85 w ugotowanej, wskazuje że może być warzywem, który nie przysporzy nam fałdek. Dodatkowo jest bogata w karoten i witaminy.
Dostarczając je naszemu organizmowi, uzupełniamy nasze niedobory, zachowując jednocześnie ładną sylwetkę. Osoby, które walczą z nadwagą i liczą skrupulatnie kalorie powinny postawić na świeżą marchew. Jednak należy pamiętać że wyciskanie np. soku z tego warzywa i picie go co dzień może doprowadzić do reakcji alergicznych, zwłaszcza jeśli przekroczymy dawkę 350 ml.
Dlatego dzisiaj postawimy na zdrową propozycją z marchewką w roli głównej, która wystąpi w postaci sałatki. Prosta i łatwa w wykonaniu, zachwyci swoim smakiem każdego i będzie doskonałą alternatywą na smaczną i zdrową kolację.