Marchewkę gotujemy, studzimy, a następnie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W między czasie gotujemy jajka na twardo, obieramy z łupinek i kroimy w kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy w miseczce.
Jeżeli ktoś nie lubi smaku i zapachu czosnku może zastąpić go dodając inne ulubione przyprawy. Te składniki stanowią podstawowy przepis. Można go dowolnie wzbogacać używając np. nasion dyni, lnu, sezamu.
Doskonale sprawdzi się w połączeniu z ostrzejszą rzodkiewką, bądź słodkimi rodzynkami, czy jabłkiem. Wielbiciele sera, mięsa też mogą dodać te składniki i stworzyć swój niepowtarzalny smak.
Należy jednak pamiętać, że osoby, które są na diecie, powinny dodatkowo uwzględnić kaloryczność produktów, które dokładają. Tak przygotowaną sałatką możemy zaskoczyć niejedną osobę, która odkryje w niej niepowtarzalny smak i zapewne poprosi nas o jej przepis.