4 Jaja, 150 gr sera, 100 gr ryżu, paluszki krabowe… pyszna nowa sałatka „Neptun” na stole – wygląda i smakuje bosko
Proponujemy przepis na prostą, ale bardzo smaczną sałatkę na świąteczny stół. Twoi goście pokochają jej smak, a Ci, którzy lubią sałatki z rybami, będą zachwyceni.
Sałatka jest bardzo soczysta, delikatna i wygląda pięknie. Wszystkie zawarte w niej produkty są idealnie połączone ze sobą, dzięki czemu sałatka ma niezwykły smak.
Składniki:
- 4 jaja kurze
- 150 gr sera żółtego
- 100 gr ryżu
- 1 puszka tuńczyka
- 200 gr paluszków krabowych
- majonez
- cebula dymka
- sól
Przygotowanie:
Ugotuj ryż, ostudź i przenieś do miski. Odcedź tuńczyka z puszki i rozgnieć widelcem. Dodaj do ugotowanego ryżu. Dodaj posiekaną cebulę, sól i majonez. Wymieszaj składniki. Wskazówka: Najlepiej jest użyć majonezu domowej roboty, przygotowanego zgodnie z przepisem z naszej strony.
Weź naczynie do serwowania, możesz ułożyć na nim pierścień aby łatwo było układać sałatkę. Ryż z rybą rozprowadź jako pierwszą warstwę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce. Rozprowadź je na warstwie ryby i ryżu. Posól trochę i posmaruj majonezem.
Pokrój paluszki krabowe na kawałki i rozłóż na jajkach. Posmaruj je majonezem. Posyp paluszki krabowe startym serem. Sałatka jest gotowa, ostrożnie usuń formę i udekoruj według uznania. Jak widać, sałatka jest przygotowywana bardzo prosto i szybko. Dlatego idealnie nadaje się na świąteczny lub nawet codzienny stół. Jest bardzo smaczna i wygląda niesamowicie apetycznie.