Szybka i prosta do przygotowania sałatka warstwowa z przepisu mojej cioci. Zdradzam przepis.

Zastanawiasz się co zaserwować gościom? Klasycznym i bezpiecznym wyjściem jest  smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka pieczarkowa.

To pyszne i sycące danie zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości. Duża ilość białka w sałatce sprawia, że można ją też dodać do jadłospisu osób aktywnych fizycznie.

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 300 g pieczarek,
  • 5 jajek,
  • 2 marchewki,
  • 250 g twardego sera,
  • 3 cebule,
  • 150 g majonezu,
  • 3 ogórki marynowane w occie,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 45 ml oleju słonecznikowego.

Przygotowanie:

Kurczaka gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, a cebulę kroimy. Warzywa smażymy na oleju słonecznikowym i przekładamy do miski. Pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni. kiedy wyparuje z nich woda dodajemy warzywa z miski.

Ugotowane na twardo jajka, a także kurczaka i ogórki marynowane kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce i mieszamy wszystkie składniki. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki i gotowe!