Idealna dla tych, którzy lubią próbować nowych smaków i dzielić się nimi z bliskimi. Bardzo delikatna i łatwa w wykonaniu.
Kroimy wędzoną pierś z kurczaka na małe kawałki. Jeśli ktoś woli to można ją śmiało zastąpić filetem drobiowym. Ostygnięte ziemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Oddzielamy białka od żółtek i oddzielnie ścieramy je również na tarce, tym razem na mniejszych oczkach. W celu uzyskania bardzo delikatnego smaku powinniśmy użyć cebuli marynowanej, którą szybko zrobimy sporządzając mieszankę octu i gorącej wody, na którą wrzucimy pokrojoną w wiórka cebulę na około 20 minut.
Jeśli odpowiada Ci smak świeżej to pokrój ją w drobną kostkę. Sałatkę układamy warstwami, smarując każdą warstwę majonezem. Zaczynamy od rozłożenia piersi na spodzie naczynia, następnie rozkładamy równo cebulkę, a potem starte ziemniaki. Na nich umieszczamy żółtka i ser topiony.
Górną warstwę stanowi starte białko. Jeżeli degustujesz w ostrzejszych smakach możesz jedną z warstw oprószyć delikatnie naturalnym pieprzem.