Sałatka przy której się nie narobisz. Sałatka ,,Panna Młoda” – delikatna i pyszna.

Sałatka „Panna młoda” łączy w sobie prostotę wykonania z ciekawym doznaniem smakowym.

Idealna dla tych, którzy lubią próbować nowych smaków i dzielić się nimi z bliskimi. Bardzo delikatna i łatwa w wykonaniu.

Do sporządzenia sałatki potrzebujesz:

  • 300 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 4 ugotowane jajka
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 2 duże ugotowane ziemniaki
  • cebulę
  • majonez

Kroimy wędzoną pierś z kurczaka na małe kawałki. Jeśli ktoś woli to można ją śmiało zastąpić filetem drobiowym. Ostygnięte ziemniaki ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Oddzielamy białka od żółtek i oddzielnie ścieramy je również na tarce, tym razem na mniejszych oczkach. W celu uzyskania bardzo delikatnego smaku powinniśmy użyć cebuli marynowanej, którą szybko zrobimy sporządzając mieszankę octu i gorącej wody, na którą wrzucimy pokrojoną w wiórka cebulę na około 20 minut.

Jeśli odpowiada Ci smak świeżej to pokrój ją w drobną kostkę. Sałatkę układamy warstwami, smarując każdą warstwę majonezem. Zaczynamy od rozłożenia piersi na spodzie naczynia, następnie rozkładamy równo cebulkę, a potem starte ziemniaki. Na nich umieszczamy żółtka i ser topiony.

Górną warstwę stanowi starte białko. Jeżeli degustujesz w ostrzejszych smakach możesz jedną z warstw oprószyć delikatnie naturalnym pieprzem.

Sałatka bardzo ładnie prezentuje się w naczyniach szklanych. Po jej wykonaniu koniecznie należy włożyć ją na około 1-2 h do lodówki.