Domowe wędlina, która zachwyca smakiem. Lepsza niż sklepowa. Rolka z kurczakiem w butelce.

Domowe wędliny są zdecydowanie smaczniejsze niż wyroby kupione w sklepie. Najważniejsze jest to, że wiemy, co jemy!

Przepisów na domowe smakołyki wędliniarskie jest sporo, ale ten, który znajdziesz poniżej jest prawdziwym hitem. Rolka z kurczaka z butelce zrobi furorę na świątecznym stole, ale sprawdzi się także na co dzień. Jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne i poradzisz z nim sobie nawet, jeżeli dopiero zaczynasz stawiać pierwsze kroki w kuchni.

Rolka z kurczakiem w butelce

Składniki:

  • mięso z kurczaka (filet, podudzie) – 1,3-1,5 kg
  • obrane orzechy włoskie – 100 g
  • żelatyna – 30 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, ulubione przyprawy – smaku

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je na patelnię żeliwną lub taka, która ma grube dno.

Dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku, nie dolewamy oleju. dusimy mięso we własnym sosie pod przykryciem przez ok. 35 – 45 minut.

Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Bulion z duszenia mięsa zlej do miseczki. Kiedy mięso ostygnie, oddziel je od kości, jeśli jest taka konieczność.

Mieszamy gotowa żelatynę z bulionem. Orzechy prażymy na suchej patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy go do mięsa. to samo robimy z orzechami, solą i przyprawami. Zalewamy całość żelatyną.

Z czystej plastikowej butelki odcinamy szyjkę. Do butelki wkładamy wymieszane z przyprawami, schłodzone mięso. Butelkę umieszczamy w lodówce na co najmniej kilka godzin, aż salceson stężeje.

Kiedy wędlina będzie gotowa, rozcinamy butelkę i możemy cieszyć się smakiem domowego wyrobu.

Do przygotowania salcesonu możemy użyć innego rodzaju mięsa. Bez problemu można dorzucić również marchewkę lub groszek.