Przepisów na domowe smakołyki wędliniarskie jest sporo, ale ten, który znajdziesz poniżej jest prawdziwym hitem. Rolka z kurczaka z butelce zrobi furorę na świątecznym stole, ale sprawdzi się także na co dzień. Jej przygotowanie nie jest zbyt pracochłonne i poradzisz z nim sobie nawet, jeżeli dopiero zaczynasz stawiać pierwsze kroki w kuchni.
Mięso z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je na patelnię żeliwną lub taka, która ma grube dno.
Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Bulion z duszenia mięsa zlej do miseczki. Kiedy mięso ostygnie, oddziel je od kości, jeśli jest taka konieczność.
Mieszamy gotowa żelatynę z bulionem. Orzechy prażymy na suchej patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy go do mięsa. to samo robimy z orzechami, solą i przyprawami. Zalewamy całość żelatyną.
Z czystej plastikowej butelki odcinamy szyjkę. Do butelki wkładamy wymieszane z przyprawami, schłodzone mięso. Butelkę umieszczamy w lodówce na co najmniej kilka godzin, aż salceson stężeje.
Kiedy wędlina będzie gotowa, rozcinamy butelkę i możemy cieszyć się smakiem domowego wyrobu.