Z tego przepisu powstaje pyszny ser bez chemii. Z 2 litrów mleka powstaje 1 kg sera – Jest uwielbiany przez całą rodzinę.

Robienie sera nie musi być trudne.

Ten przepis to świetny sposób na zrobienie pysznego sera bez użycia chemikaliów. Ser ten smakuje podobnie do sera feta. Ser ten jest doskonały jako dodatek do dań lub jako samodzielne danie.

Potrzebne składniki

  • 2 litry mleka
  • 2 mg soli
  • 400 g śmietany
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

Wlej mleko do rondla i dopraw solą. Zagotować. W osobnej misce wymieszaj jajka i dodaj do ugotowanego mleka z kwaśną śmietaną.

Dobrze wymieszać i gotować przez 5 minut. Po tym czasie oddzieli się serwatka. Umieść gazę w osobnym rondlu i dodaj do niej wrzącą mieszaninę. Następnie odcedź masę i przykryj ją gazą.

Po ostygnięciu sera należy go zawinąć i umieścić w lodówce. 200 g kefiru można zastąpić śmietaną. W takim przypadku ser będzie bardziej miękki.