Dokładnie wszystko wymieszaj. Do jednolitej substancji dodaj 3 łyżeczki mąki, ponownie zamieszaj aż pozbędziesz się grudek. Tak pomieszane składniki pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny. Do przesianej mąki dodaj cukier i sól. Wszystko wymieszaj. Do drugiego naczynia przełóż miękkie masło (może być margaryna).
Do tego dodaj mąkę z cukrem i solą z pierwszego naczynia i wszystko ze sobą wymieszaj. Następnie przelej do tego wcześniej przygotowane drożdże z mlekiem. Z tego wszystkiego zagnieć ciasto. Wstępnie przygotowane ciasto przykryj i zostaw na 15 minut, aby mąka wchłonęła wilgoć. Dzięki temu będzie Ci łatwiej wyrobić ciasto.
Ponownie zagnieć je aż będzie całkowicie gładkie i znowu przykryj i pozostaw je w ciepłym miejscu, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie!
Teraz czas na przygotowanie nadzienia do serniczków zawijanych. Aby to uczynić, powinieneś wymieszać twaróg z jajem i cukrem na jednolitą i gładką masę. Kiedy uznasz, że nadzienie jest zbyt wilgotne dodaj odrobinę mąki.