Tak przygotowała je moja babcia. Zawijane serniczki – Rewelacyjny smak.

Uważaj jednak, aby nie przesadzić! Tak powstałą substancję przykryj talerzem lub folią spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej. Nie wsadzaj jej do lodówki. Podrośnięte ciasto rozwałkuj tak, aby powstał prostokąt o wysokości 1 cm. Na ciasto przełóż nadzienie twarogowe. W kolejnym kroku zawiń ciasto z nałożonym serem w rulon (podobnie do zawijania makowca!).

Tak powstałą rolkę pokrój na kawałki (plastry), ale zadbaj, by nie były one zbyt grube. Z tych proporcji składników powinno ich wyjść około dwudziestu. Tak powstałe serniczki zawijane piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku aż uzyskają złocisty kolor!

Na koniec rozmieszaj cukier w śmietanie na jednolitą masę. Przygotuj to w trakcie pieczenia serniczków, gdyż od razu po wyjęciu należy je tą osłodzoną śmietaną nasmarować i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Jeśli oczywiście, wytrzymasz tak długo i ich nie pożresz wcześniej na ciepło! Smacznego!

Czytaj dalej