Zaskocz gości szybkim deserem. Prosty tarty sernik w pół godziny – przepis idealny dla zabieganych.

Jeśli marzysz o serniku ale nie masz zbyt dużo czasu ten przepis jest idealny dla Ciebie!

Wspaniałe połączenie tartego ciasta z aksamitną masą serową to kompozycja, której długo nie można zapomnieć. W dodatku jego przygotowanie jest niezwykle proste i poradzą sobie z nim nawet początkujący.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 10 łyżek tłustej śmietany
  • 140 g masła
  • 2 jajka
  • 400 g twarogu z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Najpierw należy przygotować ciasto. W tym celu należy zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, 50 gr cukru, jajkiem, miękkim masłem oraz łyżką tłustej śmietany. Ciasto zagniatamy i formujemy w kulę, którą należy owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Twarożek z wiaderka łączymy z 4 łyżkami śmietany i 50 gr cukru. Taką mieszanką blendujemy do momentu, aż masa stanie się gładka i aksamitna. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie równe części.

Jedną z nich tarkujemy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni. Nakładamy na to masę serową, którą należy wyrównać tak, aby całkowicie pokryła ciasto. Nadzienie posypujemy pozostałą częścią ciasta, którą także należy starkować.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut. Sernik kroimy na porcje i podajemy na gorąco. Smacznego!