Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw, by przestygła, ale nie stężała. Rozpuść na patelni masło. Wrzuć wiórki kokosowe wraz z cukrem i podsmażaj, aż będą przyrumienione.
Ubij śmietankę (ew. ze Śmietan-fixem) na wysokich obrotach, by uzyskać sztywną pianę. Następnie dosyp cukier puder i cukier wanilinowy. Dodawaj po łyżce twarożku, miksując masę na niskich obrotach. Następnie wlej ostudzoną galaretkę i delikatnie wymieszaj całość. Odstaw masę na chwilę, by lekko stężała.
Formę o wymiarach ok. 20×20 cm wyłóż folią spożywczą. Rozłóż na dnie herbatniki. Wylej na nie masę serową i wygładź ją. Pokryj wierzch deseru podsmażonymi wiórkami kokosowymi.