Smakuje nieziemsko, Raz dwa i gotowe. Śnieżny puch – szybki, lekki sernik na zimno.

Oto przepis na wyjątkowe ciasto – bardzo delikatne i puszyste, a zarazem niewymagające pieczenia.

Składniki:

  • herbatniki, np. Petit Beurre – 1 średnie opakowanie
  • twaróg na sernik z wiaderka (najlepiej zmielony 3-krotnie) – 500 g
  • śmietanka kremówka 30 lub 36% – 250 g
  • Śmietan-fix (tylko jeżeli używamy śmietanki 30%)
  • galaretka cytrynowa w proszku – 2 opakowania
  • cukier puder – 3 czubate łyżki
  • cukier wanilinowy – 1 torebka
  • wiórki kokosowe – 60 g
  • masło – 30 g
  • cukier – 2 łyżki

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuść w 500 ml wrzącej wody. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie odstaw, by przestygła, ale nie stężała. Rozpuść na patelni masło. Wrzuć wiórki kokosowe wraz z cukrem i podsmażaj, aż będą przyrumienione.

Ubij śmietankę (ew. ze Śmietan-fixem) na wysokich obrotach, by uzyskać sztywną pianę. Następnie dosyp cukier puder i cukier wanilinowy. Dodawaj po łyżce twarożku, miksując masę na niskich obrotach. Następnie wlej ostudzoną galaretkę i delikatnie wymieszaj całość. Odstaw masę na chwilę, by lekko stężała.

Formę o wymiarach ok. 20×20 cm wyłóż folią spożywczą. Rozłóż na dnie herbatniki. Wylej na nie masę serową i wygładź ją. Pokryj wierzch deseru podsmażonymi wiórkami kokosowymi.

Włóż ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!