Strudel makowy z aromatycznym nadzieniem. Jest to szybki i prosty przepis.
Ulubionym przysmakiem jest pachnący strudel makowy. Ma on bogate, wilgotne nadzienie. Ten przepis sprawi, że z dumą podzielisz się nim z rodziną i przyjaciółmi.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mÄ…ki gruboziarnistej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 100g cukru pudru
- 1 kostka świeżych drożdży
- Sól – szczypta
- 300 ml mleka
Nadzienie:
- Mak mielony 220 g
- Do smaku, użyj 90-100 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka z jednej cytryny
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj ciasto. W misce wymieszaj drożdże z cukrem. Dodaj połowę mleka do miski. Dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut. Aby drożdże mogły urosnąć, przykryj je ręcznikiem kuchennym. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i olejem.
Wmieszaj drożdże do mąki. Nie przestawaj mieszać. Przykryć miskę ręcznikiem i odstawić na 30 minut.
W tym czasie przygotuj masę makową. Włóż masę makową do miski. Dodaj wrzącej wody na głębokość około 2-3 cm nad makiem. Pozostaw do ostygnięcia na 30-60 minut.
Następnie odcedź wodę i połącz mak za pomocą miksera.
W rondelku zagotować mleko z cukrem, dodać cukier waniliowy, zmielony mak oraz skórkę z cytryny i gotować jeszcze przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Wyłożyć zakwas na oprószoną mąką powierzchnię. Podzielić na cztery części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 3 mm.
Rozsmarować równomiernie masę makową na cieście. Zwinąć ciasto w rulon i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch odrobiną oleju.