Strudel makowy z aromatycznym nadzieniem. Jest to szybki i prosty przepis.

Ulubionym przysmakiem jest pachnący strudel makowy. Ma on bogate, wilgotne nadzienie. Ten przepis sprawi, że z dumą podzielisz się nim z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki gruboziarnistej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 100g cukru pudru
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • Sól – szczypta
  • 300 ml mleka

Nadzienie:

  • Mak mielony 220 g
  • Do smaku, użyj 90-100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka z jednej cytryny
  • 100 ml mleka

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj ciasto. W misce wymieszaj drożdże z cukrem. Dodaj połowę mleka do miski. Dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut. Aby drożdże mogły urosnąć, przykryj je ręcznikiem kuchennym. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i olejem.

Wmieszaj drożdże do mąki. Nie przestawaj mieszać. Przykryć miskę ręcznikiem i odstawić na 30 minut.

W tym czasie przygotuj masę makową. Włóż masę makową do miski. Dodaj wrzącej wody na głębokość około 2-3 cm nad makiem. Pozostaw do ostygnięcia na 30-60 minut.

Następnie odcedź wodę i połącz mak za pomocą miksera.

W rondelku zagotować mleko z cukrem, dodać cukier waniliowy, zmielony mak oraz skórkę z cytryny i gotować jeszcze przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Wyłożyć zakwas na oprószoną mąką powierzchnię. Podzielić na cztery części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 3 mm.

Rozsmarować równomiernie masę makową na cieście. Zwinąć ciasto w rulon i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch odrobiną oleju.

Piec w temperaturze 200°C przez ok. Piec przez 35-40 minut lub do uzyskania złotego koloru ciasta. Strudel jest teraz gotowy do wyjęcia. Wierzch posyp cukrem pudrem, a następnie pokrój. Życzymy smacznego!