Skusi każdego łasucha – Szarlotka na mleku – delikatna i doskonała na każdą okazję.

Szarlotka najlepiej smakuje na koniec lata, gdyż to właśnie wtedy jabłonie w sadach uginają się pod ciężarem pysznych owoców. Ale dobre ciasto z jabłkami będzie smakować zawsze.

Dlatego trzeba je przyrządzać z najlepszych przepisów. Poniżej jeden z tych, którymi wszyscy się zachwycają. Wyobraź sobie zimowy wieczór z kawą i książką. Albo poranek latem, w promieniach słońca. Czego brakuje w tych sceneriach? Pysznego ciasta! Zrób więc prostą szarlotkę z naszego przepisu i ciesz się chwilą.

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 4 jajka
  • 350 ml mleka
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 350 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść bułki tartej

Przygotowanie

Ubij jajka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj mleko i olej słonecznikowy. Dokładnie wymieszaj. Weź drugą miskę i wymieszaj mąkę (najlepiej przesianą) z proszkiem do pieczenia i solą. Wsyp wszystko do ubitej wcześniej masy. Wymieszaj. Obierz jabłka, wykrój pestki i pokrój owoce w cienkie plastry.

Blachę do ciasta nasmaruj tłuszczem (polecam olej) i posyp bułką tartą. Wyłóż na dno połowę pokrojonych jabłek. Wlej ciasto i przykryj pozostałymi owocami. Nagrzej piekarnik do temp. 180 st. Wstaw ciasto i piecz 40 minut. Nakłuj ciasto patyczkiem. Jeśli się nie lepi wypiek jest gotowy do wystawienia.

Ciasto możesz podawać jeszcze ciepłe, np. z dodatkiem lodów. Jeśli wolisz na zimno, po wystudzeniu posyp cukrem pudrem lub skrop odrobiną lukru.

Możesz zrobić ciekawe wzory, wówczas Twoje ciasto będzie nie tylko doskonale smakować, ale też pięknie wyglądać.