Robię często do kawy to pyszne ciasto. Nie wymaga pieczenia. Chwilka roboty ta pyszność gotowa.

Niemal każdy z nas ma czasami ochotę na małe co nieco. Nie zawsze jednak mamy ochotę spożywać ciężkie, pełne tłustych kremów ciasta.

Czasami mamy ochotę na coś lekkiego i jednocześnie szybkiego w przygotowaniu. Na szczęście, istnieją przepisy, które mogą okazać się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Jednym z nich jest ten na pyszne i sprawne w przygotowaniu ciasto bez pieczenia.

Co będzie niezbędne do przygotowania ciasta bez pieczenia?

Okazuje się, że do przygotowania smakołyku bez pieczenia będziemy potrzebować ogólnodostępnych składników. Mowa tu przede wszystkim o:

  • sucharkach bądź herbatnikach – ok 200g
  • śliwkach suszonych – ok 90g
  • morelach suszonych – ok 90g
  • maśle – ok 80g
  • czekoladzie gorzkiej – jedna tabliczka
  • twarogu – ok 400g
  • śmietanie 30% – ok 250g
  • orzechach włoskich – ok 100g
  • cukrze – ok 100g
  • cukrze waniliowym – jedna torebka
  • żelatynie – łyżeczka
  • wodzie – 3 łyżki
  • mleku zwykłym lub roślinnym – 2 łyżki

Przygotowanie tego ciasta nie jest jakoś szczególnie skomplikowane.