Sucharki bądź herbatniki wystarczy zblendować w blenderze wraz z orzechami oraz bakaliami. Masło wraz z gorzką czekoladą należy roztopić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce. Kolejnym etapem jest połączenie czekolady, masła oraz bakalii. Dzięki temu powstanie masa o wspaniałym czekoladowym smaku.
Następnie, w niewielkiej miseczce trzeba zalać żelatynę wodą i pozostawić do spęcznienia. Potem konieczne staje się ubicie śmietany z dodatkiem cukru. Jeżeli chcemy, aby śmietana sprawnie się ubiła, najlepiej byłoby dodawać cukier powoli. Wsypanie całego cukru od razu może bowiem utrudnić proces ubijania śmietany.
Po ubiciu śmietany, trzeba dodać do niej twaróg oraz rozpuszczoną w mikrofalówce żelatynę. Następnie, trzeba dodać do żelatyny łyżkę bądź dwie śmietanki. Następnie, całość żelatyny dodać do ubitej śmietany wymieszanej z twarożkiem.