Szybkie ciasto czekoladowe skusi każdego łasucha. Przygotowanie zajmie 15 minut. Raz dwa i gotowe.

Ten wypiek sprawdzi się doskonale, jeśli szukasz chwili słodkości a nie chcesz spędzać w kuchni długich godzin.

Zajmie Ci dosłownie kwadrans!

Co będzie potrzebne?

Masa na ciasto:

  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 150 g cukru białego
  • 3 łyżki stołowe kakao (najlepiej, jeśli nie będzie słodzone)
  • proszek do pieczenia

Masa na polewę:

  • 300 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki stołowe kakao (najlepiej, jeśli nie będzie słodzone)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Przygotowanie krok po kroku:

Najpierw dodaj do miski jajka. Najlepiej, żeby były już w temperaturze pokojowej. Za pomocą miksera ubij je, po czym dodaj do nich cukier i wymieszaj za pomocą miksera.

Do powstałej masy wsyp mleko, olej, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, którą najlepiej jest przesiać przez sito. Nie dodawaj tych składników na raz, najlepiej dodawaj po trochu po czym wymieszaj za pomocą miksera.

Kiedy ciasto będzie równo wymieszane i bez grudek, wlej je do firmy do pieczenia uprzednio wysmarowanej masłem. Włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz przez 25 minut. 

Kiedy ciasto jest w piekarniku możesz zająć się przygotowaniem polewy.

W tym celu w garnku zmieszaj ze sobą mleko, cukier, olej i mąkę ziemniaczaną.

Zagotuj je z kakao. Gdy wszystko się połączy dodaj czekoladę i mieszaj aż uzyskasz gładką masę.

Gdy ciasto będzie gotowe, pokrój je na prostokątne kawałki i zrób otwory za pomocą wykałaczki, aby mogło oddychać.

Pokryj je polewą a następnie odstaw na jakiś czas, żeby wszystko zastygło. Na wierzchu możesz ułożyć na przykład orzechy.

Smacznego!