Z tym przepisem jednak, będziesz w stanie pominąć to ciągnące się oczekiwanie i przygotujesz ciasto w sposób szybki i prosty. Nie musisz poświęcać na nie całego dnia, a będziesz delektował się jego smakiem przez długi czas, gdyż nie wyschnie ono w ciągu godziny.
Najpierw wyjmij drożdże z lodówki, ważne aby miały temperaturę pokojową. W tym samym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na patelnie wlej wodę i rozpuść w niej masło. Teraz zostaw masło do ostygnięcia, będziemy dodawać do niego drożdże, które nie lubią wysokich i niskich temperatur.
Kiedy drożdże nabiorą odpowiedniej temperatury, a masło nieco ostygnie, dodajemy do niego po kolei: drożdże, sól, cukier i olej słonecznikowy. Całość delikatnie wymieszaj i przelej do miski. Następnie dodaj do masy przesianą mąkę i energicznie ugnieć ciasto, aż zrobi się elastyczne.
Poznasz to po tym, że będzie ono „odchodzić” od dłoni. Gotowe ciasto pozostało już tylko rozłożyć na blaszce i upiec. Co istotne w czasie pieczenia, na początku drzwiczki piekarnika powinny być uchylone! Pieczemy w ten sposób ok. 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 30 minut.