Pyszne ciasto z z patelni. Rodzina nie chce odejść od stołu. Niezwykle smaczne.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Do osobnego naczynia wbijamy 3 jajka i 150 g cukru, a następnie ucieramy mikserem przez 3 minuty. Następnie stopniowo przenosimy mąkę do ubitych jajek, mieszając ciasto mikserem na niskich obrotach. W szklance łączymy 180 ml mleka i 70 ml oleju, mieszamy i przelewamy całość do przygotowanego ciasta, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.
Następny etap to usmażenie naleśników. Średniej wielkości patelnię smarujemy olejem i czekamy aż się rozgrzeje. Za pomocą małej chochli wylewamy odrobinę ciasta na środek patelni i rozprowadzamy po jej powierzchni – ważne, żeby wszystkie naleśniki były podobnego kształtu i wielkości. Naleśniki smażymy z obydwu stron tak, żeby się zarumieniły.
Kiedy naleśniki są już gotowe, czas zabrać się za przygotowanie nadzienia i dodatków do ciasta. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy nożem lub za pomocą blendera. Suszone śliwki kroimy na drobne kawałki. Skondensowane mleko gotujemy w niewielkim garnku, a następnie przenosimy do dużej miski. Stopniowo dodajemy do niego śmietankę, całość mieszając za pomocą trzepaczki lub miksera ustawionego na niskie obroty.
Po przygotowaniu wszystkich niezbędnych składników możemy się zabrać za połączenie ich w pyszne i estetycznie wyglądające ciasto, które na pewno zachwyci Twoich gości. Kolejno przygotowujemy kolejne warstwy, na przemian układając naleśniki posmarowane nadzieniem z bitą śmietaną, a następnie posypane dodatkami – posiekanymi suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi.
Warstwy układamy dopóki naleśniki się nie skończą. Na zakończenie smarujemy boki ciasta śmietankowym nadzieniem i dekorujemy, delikatnie okładając je posiekanymi orzechami. Wierzch ciasta także smarujemy bitą śmietaną i posypujemy pozostałymi orzechami, śliwkami oraz wiórkami czekoladowymi. Gotowe ciasto przed spożyciem umieszczamy na 4 godziny w lodówce.