Tak dobrych jeszcze nie jadłaś. Przepis na puszyste tureckie bułeczki z twarogowym nadzieniem.

Prezentujemy przepis na puszyste tureckie bułeczki z twarogowym nadzieniem.

Do przygotowania ciasta nie używamy żadnych specjalnych składników, nie będą potrzebne nawet drożdże. Bułeczki polecamy szczególnie na weekendowe, spokojne śniadanie. Doskonale będą komponować się z filiżanką kawy.

Lista składników:

  • 430 gram mąki,
  • 250 gram bryndzy (ser twarogowy),
  • 100 gram masła,
  • 100 mililitrów kefiru,
  • 60 gram oleju słonecznikowego,
  • 15 mililitrów octu,
  • 12 gram proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Na początek należy połączyć ze sobą: ocet, kefir, cukier i sól. Najlepiej będzie użyć do tego trzepaczki. Gdy te składniki będą już wymieszane, dodajemy do nich żółtko z 1 jaja i 2 białka. Na tym etapie wsypujemy również proszek do pieczenia.

Następnie należy stopniowo dodawać do mieszanki przesianą mąkę. Dzięki temu powstanie ciasto, które trzeba bardzo dobrze ugnieść. Konsystencja ciasta będzie prawidłowa, gdy zauważymy, że stało się ono sprężyste, elastyczne.

Gdy ciasto na bułeczki będzie dobrze ugniecione, za pomocą wałka robimy z niego rolkę, a następnie dzielimy na równe części. Jedna część to jedna bułeczka.

W następnym etapie potrzebne będzie nadzienie twarogowe. Aby je zrobić, łączymy w jednej misce ser oraz 1 jajko. Gdy nadzienie będzie gotowe, można przejść do przygotowywania bułeczek.

Kawałek ciasta obsypujemy delikatnie mąką. Potem ostrożnie rozgniatamy ciasto, aby powstał mały, płaski kawałek. Na środek nakładamy nadzienie twarogowe (należy pamiętać, aby nie przesadzić z ilością) i porządnie łączymy wszystkie rogi ciasta.

Rozgniatamy, wypełniamy nadzieniem i zamykamy każdy kawałek ciasta. Bułeczki prawie gotowe.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułeczki, smarujemy wierzch roztrzepanym białkiem. Na koniec robimy małe nacięcie na każdej bułeczce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut.