Te pyszne tureckie ciasteczka są łatwe do zrobienia. Ich smakiem zachwycają się członkowie mojej rodziny. Robię je w każdy weekend.

Tureckie ciasteczka, które smakują jak pączki! Mamy przepis!

Wszyscy w naszej rodzinie uwielbiają słodycze. W naszym domu prawie zawsze są słodkie przekąski. Sama przygotowuję wszystkie desery. Nasze ostatnie wakacje spędziliśmy w Turcji.

Bardzo chcieliśmy poznać kuchnię turecką. Delektowaliśmy się pysznymi ciastkami polanymi syropem cukrowym. Spędziliśmy wiele godzin na poszukiwaniu idealnego przepisu, aby po powrocie odtworzyć nasze wspomnienia z wakacji. Dziś z radością dzielimy się naszym przepisem.

Potrzebujesz następujących składników:

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 80g masła
  • 450ml wody
  • 20 ml soku z cytryny
  • 300ml oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Podgrzej masło i wodę w rondelku na średnim ogniu. Wymieszaj mąkę z masłem i wodą. Wymieszaj mąkę, używając sita. Mieszaj dalej, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wyjąć rondel z kuchenki. Dokładnie wymieszać jajka z rondelkiem.

Przełóż ciasto do worka do pieczenia. Rozgrzej olej. Użyj nożyczek, aby pociąć ciasto. Z ciasta powinny powstać „małe kiełbaski”. Podczas smażenia uważaj, aby ciasto nie stykało się ze sobą.

Smaż je do uzyskania złotego koloru. Wyjmij je za pomocą łyżki cedzakowej, a nadmiar tłuszczu odłóż na ręcznik. Przygotuj słodki syrop z 200 ml wody, cukru i soku z cytryny.

Gotuj mieszankę w rondelku przez 15 minut. Następnie pozostaw herbatniki do ostygnięcia w syropie przez 10 minut. Teraz są gotowe do spożycia.

Deser ten można podawać z herbatą lub kawą. Na wierzchu tulumby można również posypać pokruszone orzechy i czekoladę. Nie musisz się bać próbować nowych rzeczy w kuchni.