Te węgierskie naleśniki smakują obłędnie – smaczne są nawet bez nadzienia. Lekkie i puszyste

Popularne węgierskie naleśniki – wyjątkowo lekkie i puszyste, doskonale sprawdzą się na śniadanie, obiad lub kolację dla całej rodziny.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 15 g drożdży (w kostce)
  • 2 jajka
  • cukier (opcjonalnie)
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

Rozdrabniamy drożdże i dodajemy je do połowy przygotowanego mleka. Mieszamy. Następnie zabieramy się za jajka i oddzielamy żółtka od białek.

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka natomiast dodajemy do drożdży z mlekiem i mieszamy. Na koniec dolewamy resztę mleka i wsypujemy mąkę wraz z dodatkiem w postaci cukru, jeśli go używamy. Znów mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.

Gdy tak się stanie, dodajemy pianę i bardzo delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 minut. Na płaskiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki z obu stron przez ok. 2 minuty, aż ciasto się zetnie i uzyska piękny, złocisty kolor. Smacznego!