Wieprzowina po japońsku – Odkąd znam ten przepis nie wyobrażam sobie przygotować ją w inny sposób. Smakuje obłędnie

Nie brakuje wśród nas wielbicieli wieprzowiny. Połączenie tego rodzaju mięsa z japońską marynatą gwarantuje niesamowite doznania smakowe.

Wbrew pozorom wieprzowina po japońsku jest potrawą łatwą w przygotowaniu. Trzeba tylko wykazać trochę cierpliwości i odczekać około trzy godziny, gdyż mniej więcej tyle czasu potrzeba aby mięso przegryzło się z marynatą. Zdecydowanie warto poczekać!

Składniki:

  • 600 gram mięsa wieprzowego,
  • 90 ml sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 30 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 łyżeczki kolendry,
  • 0,5 łyżeczki imbiru,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z przyprawami i cukrem. Dodajemy skrobię i sos sojowy, po czym ponownie mieszamy, Mięso myjemy, kroimy w plastry średniej wielkości, ubijamy i dodajemy do niego marynatę.

Wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, Po tym czasie na patelni i rozgrzewamy olej i smażymy kawałki mięsa na złocisty kolor, Tak przygotowaną wieprzowinę możemy podawać na przykład z ryżem lub ziemniakami.