Stworzenie doskonałego w smaku ciasta nie musi być wymagające. Niektórzy skłonni są nawet mówić, że prostota jest najlepszym rozwiązaniem. Ciasto „12 łyżek” to wyjątkowo prosty przepis. Wystarczy połączyć składniki i wstawić masę na 30 minut do piekarnika. Sama nazwa, jak nietrudno się domyślić, pochodzi od sposobu mierzenia składników. Pozwala to na szybkie i bezproblemowe odmierzenie ich i pomaga początkującym piekarzom.
Sól i jaja ubij wspólnie do powstania piany. Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie. Po dokładnym połączeniu składników dolej mleko, olej roślinny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszaj do połączenia. Przesiej przez sitko mąkę i dodaj ją wraz z proszkiem do pieczenia do masy. Zamieszaj.
Przygotuj naczynie lub blachę do pieczenia i wyłóż je papierem. Zapobiegnie to przywieraniu. Do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika wstaw wylane na naczynie ciasto. Po około 30 minutach powinno być gotowe.