Włoskie ciasto „12 łyżek”. Łatwe w wykonaniu, każdemu się uda. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Choć Włoska kuchnia kojarzy się głównie z makaronami i pizzą to skrywa znacznie więcej ciekawych przepisów. Ciasto „12 łyżek” zachwyci Cię swoim smakiem i łatwością przygotowania.

Stworzenie doskonałego w smaku ciasta nie musi być wymagające. Niektórzy skłonni są nawet mówić, że prostota jest najlepszym rozwiązaniem. Ciasto „12 łyżek” to wyjątkowo prosty przepis. Wystarczy połączyć składniki i wstawić masę na 30 minut do piekarnika. Sama nazwa, jak nietrudno się domyślić, pochodzi od sposobu mierzenia składników. Pozwala to na szybkie i bezproblemowe odmierzenie ich i pomaga początkującym piekarzom.

Potrzebne składniki:

  • 3 jaja,
  • 8 gram proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji,
  • szczypta soli,
  • pół cytryny,
  • 12 łyżek cukru,
  • 12 łyżek mąki pszennej,
  • 12 łyżek mleka,
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego.

Sposób wykonania:

Sól i jaja ubij wspólnie do powstania piany. Dodaj cukier i kontynuuj ubijanie. Po dokładnym połączeniu składników dolej mleko, olej roślinny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszaj do połączenia. Przesiej przez sitko mąkę i dodaj ją wraz z proszkiem do pieczenia do masy. Zamieszaj.

Przygotuj naczynie lub blachę do pieczenia i wyłóż je papierem. Zapobiegnie to przywieraniu. Do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika wstaw wylane na naczynie ciasto. Po około 30 minutach powinno być gotowe.

Całość możesz udekorować zgodnie ze swoimi upodobaniami. Doskonale nadaje się do tego cukier puder, płynna czekolada czy też owoce. Drobne zmiany dodatkowych składników pozwalają na tworzenie wielu opcji i smaków. Ciesz się tym wyjątkowo prostym ciastem w różnych jego wydaniach.