Oto przepis na smaczną zapiekankę, która przypadnie do gustu każdemu. Nikt nie robi lepszej. Prawdziwe odkrycie kulinarne

Szukasz pomysłu na kolację? Oto przepis na smaczną zapiekankę, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym domownikom.

Widząc ten przepis można być pewnym, że to prawdziwa uczta smaków! Połączenie mięsa i kapusty jest rewelacyjne, dlatego warto skosztować tego znakomitego dania!

Składniki:

  • 0,8 kg mielonej wołowiny
  • 1 kg kapusty
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 5 jajek
  • 3 cebule
  • 0,2 kg śmietany
  • 120 ml mleka
  • Sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowanie dania należy zacząć od zdjęcia górnych liści kapusty. Musisz je włożyć do wrzącej wody i poczekać, aż zaczną się rozdzielać. Liście należy gotować 2 minuty, po czym trzeba je wyjąć i ostudzić.

Następnie należy odkroić twarde kawałki liści kapusty, a posiekaną cebulę dobrze podsmażyć.

Do cebuli trzeba dodać mięso mielone i całość usmażyć na małym ogniu.

Dokładnie obrane ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mięsa. Co ważne, mięso musi być na wpół ugotowane. Całość należy doprawić solą i pieprzem i porządnie wymieszać.

W innej miseczce muszą być ubite jajka i mleko. Następnie w naczyniu do pieczenia należy położyć kapustę i ułożyć na niej połowę nadzienia. Całość musi pokrywać połowa masy jajecznej.

Na końcu trzeba wykonać drugą taką samą warstwę, czyli kapustę, nadzienie i masę. Całe danie musi być przykryte liśćmi kapusty, a wierzch zapiekanki posmarowany kwaśną śmietaną. Na końcu należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec zapiekankę przez 40 minut.

To proste i wyjątkowe danie, którego warto skosztować! Doskonale sprawdza się podczas spotkań rodzinnych i towarzyskich, gdy trzeba przygotować porcje jedzenia dla większej liczby osób.