Widząc ten przepis można być pewnym, że to prawdziwa uczta smaków! Połączenie mięsa i kapusty jest rewelacyjne, dlatego warto skosztować tego znakomitego dania!
Przygotowanie dania należy zacząć od zdjęcia górnych liści kapusty. Musisz je włożyć do wrzącej wody i poczekać, aż zaczną się rozdzielać. Liście należy gotować 2 minuty, po czym trzeba je wyjąć i ostudzić.
Następnie należy odkroić twarde kawałki liści kapusty, a posiekaną cebulę dobrze podsmażyć.
Do cebuli trzeba dodać mięso mielone i całość usmażyć na małym ogniu.
Dokładnie obrane ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do mięsa. Co ważne, mięso musi być na wpół ugotowane. Całość należy doprawić solą i pieprzem i porządnie wymieszać.
W innej miseczce muszą być ubite jajka i mleko. Następnie w naczyniu do pieczenia należy położyć kapustę i ułożyć na niej połowę nadzienia. Całość musi pokrywać połowa masy jajecznej.
Na końcu trzeba wykonać drugą taką samą warstwę, czyli kapustę, nadzienie i masę. Całe danie musi być przykryte liśćmi kapusty, a wierzch zapiekanki posmarowany kwaśną śmietaną. Na końcu należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec zapiekankę przez 40 minut.