Placki z cukinii to wspaniały sposób na delektowanie się tym letnim warzywem. Przepis.

Puszyste placki z serem i cukinią

Powtarzanie w kółko tego samego przepisu na ciasto jest nudne. Ten przepis pozwala przygotować pyszne i niezwykle aromatyczne placki z cukinii, które doskonale nadają się zarówno na lato, jak i na inne pory roku.

Składniki podstawowe:

  • 50 g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 500 ml mleka,
  • Posolić.

Dodatkowe składniki:

  • 4 jajka, oddzielone żółtka i białka.
  • 60 tartego sera
  • 500 g cukinii
  • Szczypta mielonego pieprzu.
  • 20 g masła do wysmarowania patelni, w której będziemy piec nasze ciasto
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • Posmarować 30 g masła
  • Posypać 50g tartego sera cheddar na wierzchu.

Sposób przygotowania:

W rondelku podgrzej masło, a następnie dodaj mąkę. Podgrzewaj masło na małym ogniu, aż mąka stanie się złotobrązowa. Wmieszaj pół łyżeczki soli i powoli dodaj mleko. Dobrze wymieszaj.

W ten sposób powstanie biały sos. Można go gotować na małym ogniu przez 3 do 4 minut. Gdy sos będzie gotowy do użycia, odstawić go do ostygnięcia na 10-15 minut. Po starciu cukinii odsącz ją z wilgoci i przełóż na sito.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Do sosu dodaj 4 żółtka i 60 g startego sera. Wmieszaj cukinię do sosu i ściśnij ją rękami. Dodaj sól i pieprz do smaku. Białka połączyć ze szczyptą soli i ubić na sztywno.

Powoli dodaj do miski pianę z białek i resztę składników. Wymieszaj wszystkie składniki, aż się dobrze połączą. Nasmaruj blachę do pieczenia masłem, a następnie wsyp bułkę tartą. Rozłóż masę na blasze do pieczenia. Posypać serem. Na wierzchu rozłożyć plasterki masła.

Przez 30 minut piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.