Zapiekanka ziemniaczana po ukraińsku. Super smak, wystarczy zaledwie 10 min aby ją przygotować
Ziemniaki to niezwykle popularne warzywo w naszym kraju. Dodajemy je codziennie do wielu, różnych potraw. Znajdują one swoje zastosowanie w zupach, daniach z mięsem, robimy z nich frytki, często są także dodatkiem do zapiekanek.
Dlatego dziś poznaj przepis na przepyszną zapiekankę ziemniaczaną po ukraińsku. Jest niesamowicie łatwa i szybka do wykonania, pożywna, a dodatkowo na długo Cię nasyci. Koniecznie wypróbuj ten banalny przepis i w zaledwie kilka minut przygotuj smaczny obiad dla całej rodziny!
Składniki:
- 200 g boczku
- 500 g młodych ziemniaków
- 2 średniej wielkości cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki dowolnego oleju roślinnego
- pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyj, a następnie pokrój na plastry o średniej grubości, mniej więcej 0,5 cm. Pokrojone warzywo umieść w dużej misce, oprósz solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw miskę na 20 minut, aby cukinia zdążyła puścić soki. Ziemniaki porządnie umyj, jednak nie obieraj ich ze skórki.
Następnie pokrój je w cieniutkie plasterki i przełóż do innej miski. Boczek pokrój w plastry. Aby przygotować żaroodporne naczynie do pieczenia, natłuść je niewielką ilością oleju. Odsącz cukinię z nadmiaru wody i połóż na samym dnie naczynia żaroodpornego. Obierz 4 ząbki czosnku i posiekaj w cienkie plasterki.
Przygotowany czosnek połóż na cukinii, będzie to druga warstwa zapiekanki. Kolejna jej część to boczek, umieść go równomiernie na warstwie czosnku. Na samym wierzchu ułóż pokrojone wcześniej plastry ziemniaków i całość dopraw solą i pieprzem, lub jeśli masz ochotę, możesz użyć dowolnych, ulubionych przypraw.
Zapiekankę przykryj folią spożywczą i umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Tak przygotowaną potrawę piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu, zdejmij z dania folię spożywczą i piecz przez następne 20 minut.