Jjak zrobić w domu pyszną chałwę – Pyszny słodki rarytas w kilka chwil. W sklepie tak dobrej nie kupisz

Chałwa posiada zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Niemniej jednak, znaczna część osób za nią przepada.

Wyjątkowo słodki smak tego przysmaku sprawia, że najlepiej jest go spożywać w towarzystwie gorzkiej kawy lub mocnej, niesłodzonej herbaty. Mimo, że chałwę bez problemu znajdziemy w każdym sklepie spożywczym, dobrze byłoby pokusić się o samodzielne jej przygotowanie w domowych warunkach. Jak się okazuje, nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać.

Dlaczego warto przygotować domową chałwę i jakich składników potrzebujemy?

Wiele osób zadaje sobie pytanie o cel przygotowania domowej chałwy. Przecież można zaoszczędzić czas i kupić ją w sklepie. Jak jednak wspomniano na wstępie, przygotowanie domowej chałwy nie zajmuje wiele czasu. W domowym smakołyku nie znajdziemy zaś wielu niechcianych dodatków, które znajdują się w chałwie sklepowej.Mowa tu chociażby o utwardzaczach czy dużej ilości rafinowanego cukru.

Aby móc przygotować chałwę w domu, wystarczy wyposażyć się w:

  • 200 g nasion słonecznika
  • 100 g orzechów ziemnych
  • 3 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie chałwy odbywa się w kilku etapach.