Jjak zrobić w domu pyszną chałwę – Pyszny słodki rarytas w kilka chwil. W sklepie tak dobrej nie kupisz

Trzecim i jednocześnie ostatnim z etapów jest dodanie do zmielonych pestek i orzeszków płynnego miodu. Koniecznie należy postarać się o miód wysokiej jakości. Trzeba unikać kupna miodu sztucznego, który charakteryzuje się zdecydowanie gorszym smakiem i brakiem cennych właściwości odżywczych.

Po wymieszaniu pestek i orzechów z miodem, należy odpowiednio je uformować. Masę należy więc przełożyć do folii spożywczej i uformować na kształt batonika.

Masa wymaga włożenia do lodówki na minimum jedną godzinę. Po tym czasie, chałwę można wyjąć z lodówki i delektować się jej wyjątkowymi walorami smakowymi. Warto podzielić ją na kawałki.

Należy pamiętać o tym, że zarówno orzechy arachidowe, jak i pestki oraz miód są produktami kalorycznymi. Mimo, że chałwa jest przepysznym deserem, należy zachować umiar.

Czytaj dalej