Ziemniaki pieczone w rękawie – chwilka roboty i cała rodzinka się zajada. Zdradzam Wam przepis idealny
Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw naszych rodaków. Możliwość przygotowywania ich na wiele sposób jeszcze bardziej zachęca do tworzenia nowych i smakowitych dań.
Ziemniaki w różnorodnej postaci są niezwykłym dodatkiem kulinarnych przepisów. Mogą również stanowić osobną, szybką i przepyszną przekąskę. Jednym z ciekawych i banalnych receptur jest pieczenie talarków ziemniaczanych z czosnkiem. W jaki sposób przygotować danie? Dlaczego warto wypróbować ten przepis?
Przepis na pieczone ziemniaki – przygotowanie
Gdy zwyczajne gotowane ziemniaki z wody, puree lub tradycyjne frytki całkowicie już zdominowały Twoją kuchnię, czas poznać nowy i szybki przepis. Przed jego wykonaniem należy przygotować:
- pokrojone ziemniaki,
- oliwę z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- musztardę – 1 łyżeczka,
- przyprawy,
- rękaw do pieczenia.
Receptura ta daje możliwość szybkiego wykonania pysznej przekąski, bez konieczności brudzenia blachy i innych narzędzi kuchennych. Nie wymaga również posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. Danie wyjdzie każdemu i za każdym razem.
Sposób przygotowania
Przyrządzenie przekąski jest szybkie, proste i niewymagające. Aby potrawa była smakowita i zachwycała Ciebie i Twoich gości należy przebrnąć przez kilka łatwych kroków. Są nimi:
- przygotowanie ziemniaków – umycie, osuszenie – młode ziemniaczki można piec ze skórką,
- utworzenie z warzywach nakłuć – dzięki temu ziemniaki szybciej się upieką a do środka dostanie się powstały aromat,
- posypanie ziemniaków ziołami i przyprawami,
- ułożenie drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku,
- wymieszanie ziemniaków z przygotowana marynatą, musztardą i innymi dodatkami,
- zapakowanie produktu do rękawa – można również nakłuć folię,
- pieczenie w 180-200 stopniach przez ok. 20 minut