Ziemniaki pieczone w rÄ™kawie – chwilka roboty i caÅ‚a rodzinka siÄ™ zajada. Zdradzam Wam przepis idealny

Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw naszych rodaków. Możliwość przygotowywania ich na wiele sposób jeszcze bardziej zachęca do tworzenia nowych i smakowitych dań.

Ziemniaki w różnorodnej postaci są niezwykłym dodatkiem kulinarnych przepisów. Mogą również stanowić osobną, szybką i przepyszną przekąskę. Jednym z ciekawych i banalnych receptur jest pieczenie talarków ziemniaczanych z czosnkiem. W jaki sposób przygotować danie? Dlaczego warto wypróbować ten przepis?

Przepis na pieczone ziemniaki – przygotowanie

Gdy zwyczajne gotowane ziemniaki z wody, puree lub tradycyjne frytki całkowicie już zdominowały Twoją kuchnię, czas poznać nowy i szybki przepis. Przed jego wykonaniem należy przygotować:

  • pokrojone ziemniaki,
  • oliwÄ™ z oliwek,
  • 3 zÄ…bki czosnku,
  • musztardÄ™ – 1 Å‚yżeczka,
  • przyprawy,
  • rÄ™kaw do pieczenia.

Receptura ta daje możliwość szybkiego wykonania pysznej przekąski, bez konieczności brudzenia blachy i innych narzędzi kuchennych. Nie wymaga również posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. Danie wyjdzie każdemu i za każdym razem.

Sposób przygotowania

Przyrządzenie przekąski jest szybkie, proste i niewymagające. Aby potrawa była smakowita i zachwycała Ciebie i Twoich gości należy przebrnąć przez kilka łatwych kroków. Są nimi:

  • przygotowanie ziemniaków – umycie, osuszenie – mÅ‚ode ziemniaczki można piec ze skórkÄ…,
  • utworzenie z warzywach nakÅ‚uć – dziÄ™ki temu ziemniaki szybciej siÄ™ upiekÄ… a do Å›rodka dostanie siÄ™ powstaÅ‚y aromat,
  • posypanie ziemniaków zioÅ‚ami i przyprawami, 
  • uÅ‚ożenie drobno posiekanego lub przeciÅ›niÄ™tego przez praskÄ™ czosnku,
  • wymieszanie ziemniaków z przygotowana marynatÄ…, musztardÄ… i innymi dodatkami,
  • zapakowanie produktu do rÄ™kawa – można również nakÅ‚uć foliÄ™,
  • pieczenie w 180-200 stopniach przez ok. 20 minut

Aby ziemniaczki były bardziej chrupiące warto pod koniec pieczenia odciąć górną cześć rękawa, a piekarnik ustawić na opcję grilla. Tak przygotowaną przekąskę można podawać z różnego rodzaju sosami, a także jako dodatek do mięs, ryb lub innych warzyw.