Ziemniaki pieczone w rękawie – chwilka roboty i cała rodzinka się zajada. Zdradzam Wam przepis idealny

Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw naszych rodaków. Możliwość przygotowywania ich na wiele sposób jeszcze bardziej zachęca do tworzenia nowych i smakowitych dań.

Ziemniaki w różnorodnej postaci są niezwykłym dodatkiem kulinarnych przepisów. Mogą również stanowić osobną, szybką i przepyszną przekąskę. Jednym z ciekawych i banalnych receptur jest pieczenie talarków ziemniaczanych z czosnkiem. W jaki sposób przygotować danie? Dlaczego warto wypróbować ten przepis?

Przepis na pieczone ziemniaki – przygotowanie

Gdy zwyczajne gotowane ziemniaki z wody, puree lub tradycyjne frytki całkowicie już zdominowały Twoją kuchnię, czas poznać nowy i szybki przepis. Przed jego wykonaniem należy przygotować:

  • pokrojone ziemniaki,
  • oliwę z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • musztardę – 1 łyżeczka,
  • przyprawy,
  • rękaw do pieczenia.

Receptura ta daje możliwość szybkiego wykonania pysznej przekąski, bez konieczności brudzenia blachy i innych narzędzi kuchennych. Nie wymaga również posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. Danie wyjdzie każdemu i za każdym razem.

Sposób przygotowania

Przyrządzenie przekąski jest szybkie, proste i niewymagające. Aby potrawa była smakowita i zachwycała Ciebie i Twoich gości należy przebrnąć przez kilka łatwych kroków. Są nimi:

  • przygotowanie ziemniaków – umycie, osuszenie – młode ziemniaczki można piec ze skórką,
  • utworzenie z warzywach nakłuć – dzięki temu ziemniaki szybciej się upieką a do środka dostanie się powstały aromat,
  • posypanie ziemniaków ziołami i przyprawami, 
  • ułożenie drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku,
  • wymieszanie ziemniaków z przygotowana marynatą, musztardą i innymi dodatkami,
  • zapakowanie produktu do rękawa – można również nakłuć folię,
  • pieczenie w 180-200 stopniach przez ok. 20 minut

Aby ziemniaczki były bardziej chrupiące warto pod koniec pieczenia odciąć górną cześć rękawa, a piekarnik ustawić na opcję grilla. Tak przygotowaną przekąskę można podawać z różnego rodzaju sosami, a także jako dodatek do mięs, ryb lub innych warzyw.