Wieprzowina to produkt, z którego można przyrządzić wiele wspaniałych potraw na miarę pięciogwiazdkowych restauracji. Można ją połączyć z owocami typu pomarańcza, śliwki, brzoskwinie, z ziemniakami, z makaronem czy z ryżem, a efekt zawsze będzie powalający!
Nic nie zastąpi delikatnego smaku mięsa rozpływającego się w ustach. Zwyczajne zrazy z wieprzowiny należą do potraw prostych i sytych, które z łatwością zapadają w pamięć, a przy tym łatwo je odtworzyć. Wypróbuj ten niesamowity przepis i podziel się jego smakiem z najbliższymi.
Mięso opłucz, wysusz, pokrój na plastry i rozbij tłuczkiem w taki sposób, by były jak najcieńsze. Po rozbiciu, przypraw każdy kawałek solą, pieprzem i skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Pokój ogórki i ser na pionowe słupki. Następnie weź po jednym kawałku sera i ogórka, rozłóż je na brzegu plastra mięsa i zawiń w małą roladkę, zabezpieczając końce wykałaczkami. Każdego zraza owiń jeszcze nitką w samym środku, by upewnić się, że się nie rozpadną.
Przygotowane zrazy podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju tak, by zarumienić mięso z każdej strony. Podsmażone zrazy wyłóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 15 minut bez przykrycia.