To fantastyczny przepis na ciasto, które smakuje jak z cukierni – Zrób je bez żadnego wysiłku we własnej kuchni.

Przepis na pyszne domowe ciasto.

Smakuje i wygląda jak prosto z cukierni. Zachwyci Ciebie i Twoich bliskich pysznym czekoladowym smakiem i kremowym kremem! Ten deser trzeba koniecznie spróbować.

Składniki:

Krem:

  • kakao – 50g
  • kwaśna śmietana 100g
  • mleko skondensowane 250g
  • Twaróg – 400g

Ciasto:

  • jajka – 4szt.
  • Sól – szczypta
  • Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki
  • olej słonecznikowy – 100ml
  • kakao – 50g
  • kwaśna śmietana – 80g
  • cukier – 120g
  • Mąka pszenna – 170g

Syrop:

  • Brandy i koniak – 20g
  • cukier – 50g
  • Woda – 100g

Polewa:

  • Mleko – 40g
  • Masło – 60g
  • Ciemna czekolada – 100g

Sposób przygotowania:

W misce połącz mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia.

Następnie w osobnej misce połącz jajka z olejem, śmietaną i cukrem. Następnie dodaj mieszankę, którą przygotowałeś na początku. Ubijać wszystko do uzyskania gładkiej masy.

Będziesz musiał przelać wszystko do formy, na której musisz umieścić papier do pieczenia. Piec przez 12-15 minut w temperaturze 200°C. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, użyj patyczka do testowania.

Pozwól mu ostygnąć, jeśli dobrze się upiekło. Usuń ostrożnie papier do pieczenia i pokrój ciasto na cztery równe kawałki za pomocą noża.

Czas na przygotowanie syropu. Podgrzewaj cukier i wodę przez 2 minuty. Odstawić do ostygnięcia, a następnie dodać koniak. Taką mieszanką należy posmarować ciasto.

Teraz czas na dodanie kremu. Za pomocą miksera połącz śmietanę, twaróg, śmietankę, mleko skondensowane i kakao.

Na jednej połowie ciasta rozsmarowujemy 1/3 kremu. Następnie na blasze ułożyć drugi kawałek ciasta. Lekko go docisnąć, a następnie rozsmarować na nim jeszcze 1/3 kremu. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy, a następnie całość wstawić do lodówki.

Aby ciasto było jeszcze smaczniejsze, dodajemy polewę. W rondelku doprowadzamy do wrzenia mieszankę masła i mleka, wsypujemy kawałki gorzkiej czekolady. Kontynuuj mieszanie, aż wszystko się rozpuści. Pozwól, aby masa ostygła na blasze do pieczenia.

Czy jesteś gotowy do jedzenia? Smacznego!