Moją ulubioną rzeczą w faszerowanych ziemniakach jest ich wszechstronność. Oto wypróbowany i sprawdzony przepis. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Szukasz pomysłu na nietypową i smaczną przekąskę?

Ziemniaki nadziewane mieloną wołowiną to świetny pomysł. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do ich wykonania potrzebne są składniki, które można znaleźć w każdej kuchni.

Na 6 porcji potrzebne są następujące składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 plastry bekonu
  • 200 g tartego sera
  • 200 g mięsa mielonego
  • 200 ml mleka
  • 20g mąki
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  • Przyprawy do smaku: np. sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krok 1: Obierz ziemniaki i ugotuj je w całości. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić na małe kawałki i dodać do mięsa mielonego. Przykryć naczynie.

Krok 2: Gdy ziemniaki zmiękną i ostygną, przekrój je na pół.

Krok 3: Do gotującego się mięsa dodaj mąkę. Mieszaj z mlekiem, aż sos zgęstnieje.

Krok 4: Użyj widelca, aby rozgnieść rdzeń ziemniaka. Dodaj mięso i kilka łyżek sosu pomidorowego. Możesz również zastąpić passtą pomidorową.

Dobrze wymieszaj. Doprawić solą. Dodaj do masy starty ser. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i posypać tartym serem.

Krok 5: Piec w piekarniku na maksymalnej mocy, do uzyskania złotobrązowego koloru. Smacznego!