Moją ulubioną rzeczą w faszerowanych ziemniakach jest ich wszechstronność. Oto wypróbowany i sprawdzony przepis. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Szukasz pomysłu na nietypową i smaczną przekąskę?
Ziemniaki nadziewane mieloną wołowiną to świetny pomysł. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do ich wykonania potrzebne są składniki, które można znaleźć w każdej kuchni.
Na 6 porcji potrzebne są następujące składniki:
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 3 plastry bekonu
- 200 g tartego sera
- 200 g mięsa mielonego
- 200 ml mleka
- 20g mąki
- 3-4 łyżki sosu pomidorowego
- Przyprawy do smaku: np. sól, pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Krok 1: Obierz ziemniaki i ugotuj je w całości. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić na małe kawałki i dodać do mięsa mielonego. Przykryć naczynie.
Krok 2: Gdy ziemniaki zmiękną i ostygną, przekrój je na pół.
Krok 3: Do gotującego się mięsa dodaj mąkę. Mieszaj z mlekiem, aż sos zgęstnieje.
Krok 4: Użyj widelca, aby rozgnieść rdzeń ziemniaka. Dodaj mięso i kilka łyżek sosu pomidorowego. Możesz również zastąpić passtą pomidorową.
Dobrze wymieszaj. Doprawić solą. Dodaj do masy starty ser. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i posypać tartym serem.
Krok 5: Piec w piekarniku na maksymalnej mocy, do uzyskania złotobrązowego koloru. Smacznego!